case Royal De Boer en Brouwers Equipment sluiten aan bij GEA - jbr.nl

U KUNT ONS BEREIKEN VIA EMAIL EN TELEFOON

NL
EN
FR
DE

Onze Cases

Royal De Boer en Brouwers Equipment sluiten aan bij GEA

Opdracht

Begeleiden van de aandeelhouders bij de verkoop van het gehele geplaatste aandelenkapitaal van DB Wilaard Holding BV.

Achtergrond

DB Wilaard Holding BV is, met zijn voornaamste merknamen ‘Royal De Boer’ en ‘Brouwers Equipment’, een vooraanstaand fabrikant van stalinrichting binnen Europa. Royal De Boer is opgericht in 1869 en de geschiedenis van Brouwers Equipment gaat terug naar 1919. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Leeuwarden en genereerde een omzet van ongeveer € 40 miljoen (2008) met 160 medewerkers. Naast de locatie in Leeuwarden heeft Wilaard een verkoop- en productiefaciliteit in Rusland.

Probleemstelling

Na vijftien jaar aan het hoofd van de onderneming te hebben gestaan, was de algemeen directeur, tevens groot aandeelhouder, op zoek naar een opvolger. Aangezien er geen opvolger binnen de familie aanwezig was, stond onze opdrachtgever voor het dilemma van het vinden van de juiste koper. Een koper die aan de ene kant kon zorgen voor continuïteit van het bedrijf en aan de andere kant een eerlijke prijs zou bieden.

Onze bijdrage

JBR heeft een waardering van het bedrijf gemaakt en de aandeelhouders ondersteund bij de haalbaarheidsstudie van de verschillende verkoopscenario’s. Dit resulteerde in een gecontroleerde veiling met zowel participatiemaatschappijen als strategische kopers. JBR faciliteerde dit gehele proces. Er werd marktonderzoek gedaan om potentiële kopers te definiëren en uit te nodigen en een informatiememorandum werd opgesteld. Na het ontvangen van verschillende indicatieve biedingen, adviseerde JBR de opdrachtgever over de prijs en de consequenties van de verschillende biedingen en transacties. Een aantal partijen werd uitgenodigd voor het due diligence proces en het maken van een definitieve bieding. Gedurende het laatste verkoopproces heeft JBR de finale onderhandelingen en de uiteindelijke transactie gecoördineerd.

Het resultaat

Met GEA Farm Technologies als koper werden beide dilemma’s van de opdrachtgever opgelost. GEA Farm Technologies is een wereldwijd leidende producent in technische innovaties, geïntegreerde productoplossingen en effectieve dierhygiëne. Met de acquisitie van Wilaard kon de continuïteit van haar groeistrategie naar een totaalleverancier aan de (melk)veehouderij gerealiseerd worden. Dit bedrijf en deze strategie bood Wilaard een sterke basis voor groei en continuïteit op de lange termijn. Aan de andere kant kon GEA Farm Technologies een goede eerlijke prijs bieden in een tijd van financiële crisis en een economische recessie.