case Verkoop BLGG - jbr.nl

U KUNT ONS BEREIKEN VIA EMAIL EN TELEFOON

NL
EN
FR
DE

Onze Cases

Verkoop BLGG

Opdracht

BLGG Groep – de leidende en innovatieve Nederlandse dienstverlener in monstername, analyses en advies voor de nationale en internationale agribusiness – is verkocht aan Eurofins Scientific.

JBR heeft in juli van 2013 de verkoop van alle aandelen BLGG Groep aan Eurofins Scientific succesvol afgerond. Een bijzondere casus met een bijzonder resultaat.

Achtergrond

BLGG is al tientallen jaren het leidende laboratorium in Nederland en heeft haar activiteiten de laatste jaren uitgebreid in Europa en Afrika. Sinds de management buy out in 2005 heeft het bedrijf haar winst geïnvesteerd in innovatie, waardoor het laboratorium tot de modernste ter wereld behoort en er daarnaast enkele veelbelovende start-ups zijn ontstaan. De passie van de CEO, die tevens grootaandeelhouder is, ligt voornamelijk bij deze start-ups.

Probleemstelling

Eind 2012 werd JBR benaderd om BLGG bij te staan naar de zoektocht naar een brugfinanciering. Enerzijds om een financiële aandeelhouder uit te kunnen kopen, anderzijds om de start-ups van verder kapitaal te voorzien en de verkoop van de laboratoriumactiviteiten voor te bereiden.

Onze bijdrage

JBR heeft een analyse van BLGG gemaakt en heeft vervolgens met een financieringsmemorandum enkele specifieke financiële partijen in haar brede netwerk benaderd. Daaruit bleek dat er naast het verstrekken van de brugfinanciering veel interesse was om de laboratoriumactiviteiten – en in sommige gevallen het hele bedrijf – over te nemen. Op basis daarvan is contact gelegd met Eurofins, de wereldleider in dit segment en de geijkte strategische koper van de laboratoriumactiviteiten.

Het resultaat

In een snel, efficiënt en prettig proces is BLGG succesvol verkocht aan Eurofins. Alle start-ups blijven achter bij de CEO. De komende jaren zal de CEO enerzijds leiding blijven geven aan het verkochte BLGG en anderzijds de start-ups verder gaan ontwikkelen met behulp van externe aandeelhouders. JBR voerde de regie over het gehele transactieproces en realiseerde een succesvolle transactie.