U KUNT ONS BEREIKEN VIA EMAIL EN TELEFOON

NL
EN
FR
DE

Onze Actualiteiten

De installatiebranche: kansen in tijden van het Coronavirus

16 april 2020

De coronacrisis slaat hard toe, niet alleen in ons land, maar op wereldschaal. Het is helaas onduidelijk hoe lang deze crisis zal duren, maar het is zeker dat het een ingrijpende crisis is voor een breed scala aan sectoren.

Tot voor kort was de installatiebranche een bloeiende sector. Door de onverwachte en snelle ontwikkelingen met betrekking tot corona, signaleert Brancheorganisatie Techniek Nederland dat veel installatiebedrijven door deze crisis in acute problemen komen. Circa een derde van de installatiebedrijven verwacht over de maanden maart en april minimaal een derde minder omzet, dan een jaar geleden te realiseren. Veel bedrijven verwachten een beroep op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) te moeten doen.

De dienstverlening aan bedrijven is ernstig teruggelopen, maar ook in de dienstverlening aan consumenten, de industrie en infra ontstaan problemen. Dienstverlening aan nieuwbouwprojecten en renovatieprojecten waarbij het een voordeel is dat er beperkt mensen aanwezig zijn, zullen op korte termijn waar mogelijk doorgang vinden. Later in het jaar en volgend jaar krijgt de bouw te maken met de derde crisis in twaalf jaar. Het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) voorspelt een verlies van 40.000 banen in 2021. De installatiesector zal deze trend volgen. Onderhoud in bedrijfspanden en dienstverlening aan consumenten loopt door de Corona-crisis sterk terug.

De installatiebranche wordt nu gedwongen na te denken over nieuwe manieren van werken, waaronder werken op afstand.

 

De installatiebranche: kansen in tijden van het Coronavirus
Foto: Techniek Nederland

Digitalisering in de installatiesector 

Digitalisering is al enige tijd een belangrijk thema binnen de installatiebranche. Stand-alone systemen worden in toenemende mate geïntegreerd en verbonden met het internet; gebouwautomatisering.

Digitalisering kan leiden tot nieuwe koppelingen tussen bestaande diensten, technologieën en applicaties. Deze nieuwe systemen zijn door de klant zelfstandig te bedienen, waarbij de installateur op afstand kan monitoren en assisteren.

Digitalisering binnen de installatiebranche kent een aantal belangrijke voordelen, waaronder de mogelijkheid om op afstand te monitoren. Hierdoor is een installateur in staat pro-actief te reageren op storingen en benodigd onderhoud.

In tijden van de coronacrisis komt hier nog het voordeel bij dat installateurs hun klanten ook op afstand kunnen assisteren bij opgetreden problemen.

Het is belangrijk om als ondernemer in de installatiebranche inzichtelijk te krijgen welke kansen er in deze tijden zijn op het gebied van digitalisering, hoe deze kansen te prioriteren en vertalen naar de eigen organisatie.

Daarnaast is het van belang een concreet plan te ontwikkelen hoe en in welk tempo gekozen initiatieven kunnen worden geïmplementeerd.

Wat zijn de belangrijkste technologische ontwikkelingen en hoe kunnen wij hierop inspelen? Hoe verandert het gedrag van onze klanten? Welke vaardigheden heb ik binnen mijn onderneming nodig om op deze veranderingen in te kunnen spelen? Wat moeten wij veranderen in onze strategie en businessmodel? Dit zijn slechts enkele vragen die belangrijk zijn bij het (versneld) inpassen van digitaliseringsontwikkelingen.

Wij denken graag mee over deze en andere belangrijke vraagstukken. Neem vrijblijvend contact op met ons.

De installatiebranche: kansen in tijden van het Coronavirus 1

Onderzoek

Niet alleen de installatiebranche maar de hele economie kampt met de implicaties van het coronavirus. Ontwikkelingen in de digitalisering die voor de installatiebranche nu kansen bieden, kunnen ook in andere sectoren toegepast worden.

Echter kent de digitale transformatie in de praktijk diverse uitdagingen.
Wij denken dat kennisdeling van digitalisering, tussen de sectoren, veel toegevoegde waarde heeft.

Om dit te toetsen zijn wij gestart met een onderzoek en willen wij u vragen om deze vragenlijst in te vullen. Het invullen duurt slechts 5 minuten.

Uiteraard zullen wij de resultaten met u delen.

De installatiebranche: kansen in tijden van het Coronavirus 2