U KUNT ONS BEREIKEN VIA EMAIL EN TELEFOON

NL
EN
FR
DE

Onze Actualiteiten

IDFA documentaire ‘Push’ van Fredrik Gertten

12 december 2019

Steden zijn een speeltuin voor de rijken geworden

Het thema van de documentaire Push is gentrificatie, een inmiddels ingeburgerde term voor het proces waarbij een vervallen buurt wordt opgeknapt en een woonwijk wordt voor de hogere inkomens. Slechts enkele jaren geleden was ‘gentrificatie’ nog een abstracte term. Dat is nu wel anders. Het is actueler dan ooit.

In de wereldsteden worden mensen met lage inkomens de stad uitgeduwd door de hoge huizenprijzen; ze krijgen ‘the push’. De VN-rapporteur voor huisvesting Leilani Farha waarschuwt voor het prijsopdrijvende effect van de woningmarkt van beleggers.

“Steden zijn een speeltuin voor de rijken geworden. Ze zijn onbereikbaar voor de lage en middeninkomens. Die worden de stad uitgeduwd.”

Documentairemaker Fredrik Gertten volgt Leilani Farha tijdens haar bezoek aan steden zoals Montevideo, Malmö, Toronto, Barcelona, Londen en Berlijn. In iedere stad wordt een schrijnend beeld getoond. Het laatste gezin in een vervallen flatgebouw in Barcelona. In Stockholm worden verpauperde wijken opgeknapt, maar door de huurverhoging kunnen de oude bewoners niet terug. De meeste indruk maakte de Grenfelltoren in Notting Hill die in 2017 uitbrandde en waarbij tientallen mensen omkwamen. Veel overlevenden hebben nog steeds geen nieuwe woning. Een schril contrast met een andere wijk in Notting Hill, die niet wordt bewoond, omdat de woningen door speculanten worden verhandeld. De wijk is onbetaalbaar en dus onbewoonbaar. De eerste krakers zijn er al gesignaleerd.

“Stenen brengen meer op dan goud.”

Leilani Farha vindt dat het recht op behoorlijke huisvesting een fundamenteel mensenrecht is en begint met de lobby bij gemeenten en overheid.

Discussie en debat

De aftertalk wordt geleid door Tracy Metz. Ze is journalist, auteur en presentator.

Wouter van Gent geeft een inhoudelijke impuls aan de discussie. Hij is Assistent Professor Stadsgeografie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft meer uitleg over de problematiek vanuit zijn expertise en geeft meer kleur aan de Nederlandse situatie.

Vanuit de zaal kwamen reacties over de documentaire, zoals; persoonlijke ervaringen, kinderen financieel steunen bij aankoop van woonruimte (hoe krijg je ze anders het huis uit?), het dure pachtsysteem in Amsterdam en een pittige reactie over het eenzijdige beeld dat in de documentaire wordt geschetst.

JBR is sponsor van Club IDFA en dat betekent onder andere dat wij met goede relaties ieder jaar het festival mogen bezoeken. We zitten in de bijzonder comfortabele zaal 2 van Pathé Tuschinski in Amsterdam.

Aansluitend gaat de discussie in de viplounge gezellig door tijdens de borrel en het heerlijke buffetdiner.

Hartelijk bedankt

We hebben genoten van de betrokkenheid en de verschillende standpunten. We willen iedereen bedanken voor de aanwezigheid.

IDFA documentaire ‘Push’ van Fredrik Gertten 4 - zaal in Pathé Tuschinski in Amsterdam

IDFA documentaire ‘Push’ van Fredrik Gertten 1 - debat Pathé Tuschinski in Amsterdam IDFA documentaire ‘Push’ van Fredrik Gertten - debat close-up in zaal in Pathé Tuschinski in AmsterdamIDFA documentaire ‘Push’ van Fredrik Gertten - borrel in viplounce in Pathé Tuschinski in Amsterdam