U KUNT ONS BEREIKEN VIA EMAIL EN TELEFOON

NL
EN
FR
DE

Onze Actualiteiten

Bedrijf nu verkopen!?

13 mei 2019

Caspar van der Geest, Partner JBR, Strategy, Corporate Finance & Restructuring

Er zijn 3 belangrijke indicatoren voor het sentiment in de overnamemarkt: de rentestand, de beschikbaarheid van kapitaal en het waarderingsniveau.

Als u ondernemer bent en de laatste tijd al eens in contact bent geweest met een corporate finance adviseur, dan zult u waarschijnlijk gehoord hebben dat NU het tijdperk is om uw onderneming te verkopen. Ook de krantenkoppen melden weer regelmatig goed nieuws uit de fusie- en overnamewereld. Maar is dit nu echt zo? Of, om in de terminologie van de oude voetbaltrainer Co Adriaanse te spreken, is dit een typisch staaltje van scorebordjournalistiek?

Er zijn vele factoren die het sentiment in de fusie- en overnamemarkt bepalen. In dit artikel beperk ik mij tot een drietal belangrijke indicatoren: de stand van de rente, de beschikbaarheid van kapitaal en het waarderingsniveau.

#1 De lage rentestand

Allereerst de rentestand. De 10-jaars rente is sinds het jaar 2000 gedaald en schommelt sinds 2016 tussen de nul en de 1% [grafiek 1]. Ook indien langer wordt teruggekeken, blijkt dat er sprake is van historische lage renteniveaus. De financiering van overnametransacties is hiermee goedkoper geworden. Een lagere rentevoet zorgt tevens voor een lagere vermogenskostenvoet, hetgeen een opwaarts effect heeft op de waarde. Hoewel een deel van de geleerden stelt dat er bij de bepaling van de vermogenskostenvoet gecorrigeerd moet worden voor deze historisch lage rente. Lees: de vermogenskostenvoet wordt door de lagere rentevoet “te laag” en geeft geen juiste afspiegeling weer van het risico. In de praktijk wordt er maar al te vaak gerekend met de huidige rentevoeten en feit blijft dat geld lenen goedkoper is geworden en er daarmee betere overnamesommen geboden kunnen worden.

10-jaars rente

#2 Beschikbaarheid van kapitaal

In de zoektocht naar betere rendementen is veel geld verplaatst naar andere beleggingscategorieën. Bij investeringsfondsen is de zogenaamde “dry powder” (het kapitaal dat fondsen vrij beschikbaar hebben voor acquisities) tot grote hoogte gestegen. In 2016 en 2017 is per jaar circa $ 200 miljard kapitaal opgehaald voor Europese investeringsfondsen*. In de jaren daarvoor steeg dit van $ 39 miljard in 2010 naar $ 74 miljard in 2015. Tellen we daar de Noord-Amerikaanse en Aziatische investeringsfondsen bij op (circa $ 662 miljard in 2017), dan praten we over het onvoorstelbare bedrag van circa $ 862 miljard in 2017. Deze gelden moeten geïnvesteerd worden en de stijgende trend van de afgelopen jaren geeft aan dat de druk om te investeren fors is toegenomen.

#3 Bedrijfswaarderingen

De lagere rente en de grotere beschikbaarheid van kapitaal, komen mede tot uiting in de ontwikkeling van het aantal transacties en de totale dealwaarde. Hoewel in Europa die stijgende trend in het aantal transacties overigens nauwelijks waarneembaar is, zeker in vergelijking met Noord-Amerika en Azië. In dealwaarde (in dit artikel uitgedrukt als EBITDA-multiple) is de stijgende trend echter wel in alle continenten zichtbaar. Bij de zogenaamde leverage buy-out transacties (LBO) in Europa is de EBITDA multiple opgelopen van 7,7 in 2010 naar boven de 10 in 2017**.

Maar dan zijn we wel uitgekomen bij het meest lastige onderdeel. Veelal zijn niet alle dealwaardes van een transactie beschikbaar. En wanneer deze wel beschikbaar zijn, heeft dit vaker betrekking op de wat grotere transacties en/of betrekking op transacties van beursgenoteerde ondernemingen. Dit alleen al heeft een vertekenend effect. Daarnaast zijn grote variaties waarneembaar tussen type transacties, maar ook tussen sectoren.

Geen scorebord

“Ok, leuk”, hoor ik u denken. “Maar hoe weet ik nu of ik moet wachten of dat de top wel is bereikt?” Het echte antwoord is, dat weet u niet. Het is een afweging tussen “wachten”, zodat hopelijk de groei van uw bedrijf zich vertaald heeft in een hogere EBITDA, en “gaan voor een verkoop in de huidige goede marktomstandigheden”. Waarbij wellicht nu een hogere EBITDA multiple van toepassing is dan over een paar jaar.

Het is in ieder geval zaak om goed stil te staan bij deze afweging en bewust te zijn van de beschreven factoren. Kijk in plaats van naar het “scorebord”, vooral goed naar de ontwikkelingen in uw eigen marktsegment, de stand van uw eigen organisatie en uw persoonlijke ambities en wensen.

Zelf uw bedrijf (gedeeltelijk) verkopen? Klik hier voor meer informatie over het verkopen van uw bedrijf.

* Bron: Preqin
** Bron: Thomson ONE

Grafiek 1

Nu verkopen!?

 

Klik hier voor het volledige artikel op Brookz