U KUNT ONS BEREIKEN VIA EMAIL EN TELEFOON

NL | EN

Onze Actualiteiten

Ronde tafel: Mogelijkheden in energiesector in Iran

7 februari 2017

Op 19 januari organiseerde JBR een Ronde tafel over de mogelijkheden in de energiesector in Iran. De interesse was groot, prominente spelers in verschillende sectoren waren als gast aanwezig. Tijdens deze Ronde tafel hebben wij de geopolitieke situatie, olie & gas industrie en duurzame energie sector in Iran met behulp van drie deskundige sprekers onder de loep genomen. Belangrijkste bevindingen uit de Ronde tafel waren grote kansen in beide sectoren maar ook grote valkuilen en risico’s.

Mogelijkheden in de olie- en gassector

Met een oliereserve van 158 miljard vaten en een gasreserve van bijna 30 biljoen kubieke meters, is het land een energiegigant. De productiekosten in het land behoren dankzij high-pressure velden bij de laagste ter wereld. Ondanks de grote potentie is er sprake van onderprestatie in productie. Zo is bijvoorbeeld de olieproductie bijna gehalveerd in vergelijking met 40 jaar terug, van 6 miljoen vaten per dag naar 3,5 miljoen. Dit komt onder andere door de sanctieperiode waardoor Iraniërs geïsoleerd raakten, waardoor de uitvoer van olie beperkt was en zij hun beschadigde velden niet konden herstellen. Nu de deuren open zijn, zijn er verschillende projecten opgestart om dit herstel te realiseren en om bestaande velden verder te ontwikkelen. Verder zijn er exploratieprojecten geïnitieerd, die kansen bieden voor offshore en maritieme bedrijven (voornamelijk drilling). Om het aantrekkelijker te maken, hebben de Iraniërs het nieuwe contractsysteem IPC (Iranian Petroleum Contract) gelanceerd dat meer zekerheid biedt aan investeerders.

Mogelijkheden in zon- en windenergie

Je zou verwachten dat een olie-rijk land zoals Iran niets te zoeken heeft in duurzame energie, vooral als je hoort dat slechts 0,02% van gebruikte elektriciteit in het land duurzaam wordt geproduceerd. Maar tijden veranderen. In lijn met het 5-jaar plan van het land waarin productie van schone energie wordt benadrukt, is Iran tot het eind van 2018 op zoek naar € 10 miljard aan buitenlandse investeringen voor duurzame energie. Met gemiddeld 300 zondagen per jaar en een grote potentie voor windparken, kan Iran zelfs meer dan huidige totale elektriciteitsconsumptie (ca. 51 GW per jaar) duurzaam produceren. Om buitenlandse investeerders aan te trekken, worden ook hier 20-jarige vaste contracten met zeer aantrekkelijke tarieven (ca. 15 cent per kW) aangeboden. Zo zijn er inmiddels veel MoU’s getekend met buitenlandse bedrijven waarvan echter slechts één project begonnen is. Dit komt voornamelijk door geldtransactieproblemen.

Grootste valkuil: geldtransactie

Hoewel het grootste deel van de sancties is opgeheven en het niet meer illegaal is om zaken te doen met Iran, is geldtransactie van en naar Iran nog steeds een probleem. Na grote boetes die onder andere ING heeft gekregen, zijn Nederlandse banken zeer terughoudend als het over zaken doen met Iran gaat. Toch is het mogelijk om via een omweg geldtransacties met Iran te regelen, bijvoorbeeld door banken in Dubai als een tussenstop te gebruiken of via financiële instellingen die puur gericht zijn op geldtransacties met Iran.

Conclusie: grote kansen maar ook grote risico’s

In tegenstelling tot vele andere landen in de regio, is Iran een veilig land. Daarbij is er een forse marge voor investeren in de energiesector in het land. Er zijn dus zeker kansen voor grote en kleine bedrijven en investeerders. Aan de andere kant zijn er ook risico’s. De interne politieke toekomst is nog niet geheel zeker. En dat Trump nu officieel president van de VS is, brengt een hoop zorgen met zich mee wat betreft de internationale relaties met Iran. Ondanks alle zorgen hebben veel grote bedrijven zoals Shell, Total SA en Airbus recentelijk deals getekend met Iran die het herintegratieproces van het land zeker kunnen versoepelen. Het is dus nu de tijd om ervoor te gaan, met groot risico en kans op hoge winsten, of nog even af te wachten en daarna te gebruik te maken van de late mover advantages.

 

Lees het artikel ook op Consultancy.nl