U KUNT ONS BEREIKEN VIA EMAIL EN TELEFOON

NL | EN

Onze Actualiteiten

“You can do anything” als motto voor JBR-IDFA avond

24 november 2016

Op dinsdag 22 november waren zo’n vijftig genodigden van JBR aanwezig in het prachtige theater Pathé Tuschinski om gezamenlijk een documentaire te bekijken. Het is bijna een traditie geworden, want het was al weer de zesde keer dat JBR een dergelijk evenement organiseerde.

JBR, als lid van club IDFA, had de VIP-lounge ter beschikking. Alvorens de documentaire te gaan bekijken werden de gasten onthaald op een genoeglijk diner. Tijdens het diner verwelkomde Ronald van Rijn alle gasten, waarbij hij benadrukte dat hij zich zeer verheugde over het enthousiasme waarmee de uitnodigingen waren ontvangen en hij wenste een ieder een zeer inspirerende avond toe.

JBR selecteert documentaires die de bedrijfswaarden onderschrijven. Geen vluchtige documentaires, maar één die reflectie biedt op het tijdsgewricht, prikkelend en stimulerend is. Dit jaar was gekozen voor de “Eagle Huntress”, een fascinerend verhaal over Aisholpan, een 13-jaar nomaden meisje uit Mongolië dat vecht om de eerste vrouwelijke eagle hunter te worden.

Aisholpan groeit op in het prachtige Mongoolse Altajgebergte, in een omgeving waar het jagen met steenarenden op vossen en konijnen hoog in het vaandel staat. Deze traditie is al duizenden jaren oud en wordt volledig door mannen gedomineerd. Een gemeenschap die een mooi evenwicht kent van geven en nemen. Zo wordt de adelaar vanuit het nest getraind voor de jacht, en na 7 jaar weer vrijgelaten om zich te kunnen voortplanten.

Aisholpan is gefascineerd door de kolossale roofvogels en besluit om de eerste vrouwelijke adelaarsjager te worden, onder het motto ‘een meisje kan alles doen, wat een jongen kan’.

Ondanks alle kritiek van de dorpsoudsten staat haar vader achter haar. Hij is Master Eagle Hunter en steunt zijn dochter door haar het vak te leren. Hij kiest daarmee voor continuïteit in de eeuwenoude traditie. Je ziet op een prachtige manier de de band tussen mens en dier.

Hoogtepunt is de jaarlijkse adelaarsjagerswedstrijd waar Aisholpan ook nog eens de jongste deelnemer is.

“You can do anything” als motto voor JBR-IDFA avond 1

Dit jonge meisje is een inspiratie voor jonge mensen/vrouwen. Zij is vastberaden, heeft doorzettingsvermogen, kent geen angst en heeft onvoorwaardelijk vertrouwen in haar vader.

Aisholpan lijkt een link te hebben naar de nieuwetijdskinderen. Deze zijn idealistisch, spiritueel, diepzinnig en fantasierijk. Ze worden geïnspireerd door idealen als gelijkheid, broederschap en respect voor de natuur: “You can do anything”.

Nieuwetijdskinderen zijn meer gevoelsmatig dan rationeel ingesteld. Ze hebben moeite met vooropgestelde structuren en mentale kaders die weinig ruimte laten voor intuïtie, onvoorspelbaarheid en individualiteit. Eigenlijk zijn zij hier om ons te leren breken met een traditie van overmatig denken en analyseren.

Als ze hun plek vinden en hun creatieve en spirituele energie tot uitdrukking brengen, zijn ze in hun ideeën origineel en inspirerend en in hun omgang met mensen zachtmoedig, loyaal en niet-competitief.

Door al deze elementen past deze documentaire in de visie van JBR van het durven doorbreken van oude culturen en patronen om het voortbestaan en continuiteit te garanderen.

De veranderende wereld vraag om anders kijken, aanpassen en beslissingen durven nemen die moedig zijn, fantasievol en inspirerend. Daarin passen out of the box denken, vrouwelijk empowerment, durf en vertrouwen in de toekomst.

Na afloop van de documentaire was er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje. Uit de reacties van de genodigden werd duidelijk dat de film de aanwezigen had geraakt. Voor sommigen vanwege de fantastische natuurbeelden, anderen waren geroerd door de boodschap, de hoofdrolspeelster of het inzicht in een heel andere cultuur.

Wij kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond, met op ons netvlies nog het glunderende gezicht van Aisholpan nadat zij het vrijwel onmogelijke heeft waargemaakt – You can do anything.