U KUNT ONS BEREIKEN VIA EMAIL EN TELEFOON

NL | EN

Onze Actualiteiten

Leven met de realiteit

13 juli 2016

De Brexit heeft Engeland in totale ontreddering gestort. Na de uitslag van dit referendum, waarbij alleen rekening werd gehouden met plan A (Remain) en er geen plan B (Leave) was, is een politiek vacuüm ontstaan: de verantwoordelijken trekken hun handen af van de onzekere toekomst. De financiële markten reageerden geschokt, het pond kelderde tot het laagste niveau in dertig jaar en banken verloren éénvijfde van hun beurswaarde.

De nieuwe Prime Minister, Theresa May, staat de zware taak te wachten om de onderhandelingen over de rechten en plichten van de UK binnen de nieuwe constellatie in goede banen te leiden, om het vertrouwen in het land te herstellen en dit alles binnen een oplossing die recht doet aan de uitspraak van de Britse kiezers.

 

Vanuit JBR hebben we te maken met bedrijven die dochterondernemingen hebben in de UK, geïnvesteerd hebben in Engelse bedrijven, activiteiten hebben in of handel doen met de UK. Sommige van onze relaties overwegen een overname of investering in een Brits bedrijf. Zij krabben zich nog eens achter de oren, want moeten ze dit wel doen. Voor JBR speelt de vraag wat voor gevolgen de Brexit heeft voor haar relaties en hun investeringen.

 

De onzekerheid die gepaard gaat met Brexit heeft grote invloed op het investeringsklimaat

Onzekerheid is nooit goed voor het investeringsklimaat. Zolang onduidelijk is wat de plannen zijn van de UK, in economische en politiek opzicht en hoe de relatie met de EU zich zal vormen, zullen investeerders zich afwachtend opstellen. Zo lijkt de fusie tussen de Deutsche Börse en de London Stock Exchange op problemen te stuiten. De beurscombinatie zou een waarde hebben van €27,1 mrd, maar in Duitsland is sinds de uitslag van het referendum veel weerstand tegen de fusie.

En die onzekerheid gaat nog wel even duren. De Europese Commissie verwacht niet voor september 2017 een verzoek van Groot-Brittannië om uit de Europese Unie te mogen treden door beroep te doen op, het inmiddels beruchte, artikel 50. Zodra Londen artikel 50 in gang zet, gaat de klok in en dan volgt een termijn van 2 jaar onderhandelen om nieuwe afspraken te maken met de blijvende lidstaten van de EU. De onderhandelingen dienen binnen twee jaar te zijn afgerond, maar theoretisch is er nog wel enige rek.

 

De City, het financiële hart brokkelt af

Londen verliest zijn internationale status als financieel centrum. Met een Brexit verliest de City wellicht de zogenaamde ‘paspoortrechten’. Door deze rechten kunnen professionals makkelijk aan het werk in elk EU-land. Het is heel goed mogelijk dat de UK kiest voor een “Noorwegen-variant”, waarmee het land toetreedt tot de Europese Economische Ruimte (EER). In dit geval moet ook het recht op vrij verkeer van werknemers worden gerespecteerd. Echter, dit immigratie-“probleem” was juist één van de meest fundamentele argumenten waarvoor de Britse kiezers vòòr een Brexit opteerden.

Een deel van de 250 buitenlandse banken die nu hun hoofdkantoor in de Britse hoofdstad hebben, dreigt onderdelen weg te halen uit Londen. Alvorens de Brexit een feit was waren verscheidene grote banken al begonnen met actie te ondernemen om hun activiteiten buiten de UK te plaatsen.Als mogelijke nieuwe hotspot wordt Amsterdam genoemd, naast Parijs, Frankfurt en Dublin.

De financiële sector in de UK is goed voor 12 procent van de totale Britse economie en werken er 2,2 miljoen mensen in deze sector. Hiervan zijn 285.000 banen die een link hebben met Europa. Minister van Financiën George Osborne vreest het verlies van “tienduizenden” banen in de financiële dienstverlening1.

 

Het Britse bedrijfsleven wacht met investeren

Een groot deel van het Britse bedrijfsleven had een voorkeur voor “Remain”, logisch, een Brexit leidt mogelijk tot allerlei beperkingen in het vrije verkeer van kapitaal, goederen, diensten en personen. Onder meer vliegmaatschappijen EasyJet en Ryanair, de farmaceutische industrie en grote financiële spelers zoals Goldman Sachs hebben zich sterk gemaakt binnen het pro-Europese kamp. EasyJet meldde aan investeerders dat een vertrek van het Verenigd Koninkrijk grote gevolgen zal hebben voor de “financiële gesteldheid van de onderneming en de resultaten uit zijn activiteiten”. Sommige bedrijven kijken naar mogelijkheden om het hoofdkantoor in een ander land te plaatsen en over het algemeen worden binnenlandse investeringen voorlopig uitgesteld.

 

Desinvesteringen?

Daarnaast is het ook mogelijk dat buitenlandse bedrijven zullen desinvesteren; in plaats van kapitaal in een bedrijf stoppen, kapitaal eruit halen. Volgens De Nederlandsche Bank heeft Nederland voor 208 miljard euro aan investeringen uitstaan in Groot-Brittannië; en dat zijn investeringen in bedrijven. In een nieuwe situatie, met eventuele handelsbelemmeringen en een lage pond, wordt het geld verdienen in de UK lastiger. Desinvesteren is dan een keuze, weliswaar een dure.

 

Goedkope pond

Daarentegen kan de daling van de pond ten opzicht van de dollar en de euro een positief effect hebben op binnenlandse en buitenlandse investeringen. Omdat de UK waarschijnlijk ook na de Brexit een op internationale handel gerichte economie zal blijven, zijn restricties op buitenlandse investeringen niet waarschijnlijk. Wel zullen de richtlijnen voor buitenlandse investeerders mogelijk anders zijn na een Brexit.

Op korte termijn zal een zwakker pond de concurrentiepositie van de Nederlandse exportindustrie schaden. Invoer vanuit de UK zal goedkoper worden en deze zal de komende twee jaar nog onbelemmerd de EU binnenkomen. Op de wat langere termijn zal het toekomstige raamwerk van import en export heffingen grote invloed hebben handel tussen de UK en de EU en investeringen binnen de UK.

 

Schade is al geleden voordat de Brexit een feit is

Bovenstaande betreft vooral voorspellingen van de gevolgen, maar hoe groot de totale schade zal worden zal afhangen van de inhoud van de nieuwe afspraken tussen de UK en de EU. Ondertussen heeft uitstel van artikel 50 geen zin, want hoe langer de onzekerheid aanhoudt des te onwaarschijnlijker is een Bremain.

Een grote schade is al geleden in de tijd voor het referendum, nog voordat de Brexit een feit was; in maart en april hebben investeerders circa 65 miljard pond uit het land gehaald of werden de Britse ponden omgezet in andere munteenheden2 .

 

Maar…. optimistisch de toekomst in

Op korte termijn is er erg veel onzekerheid. Maar, zoals het zo vaak gaat, nadat de realiteit is ingedaald en blijkt dat de wereld niet vergaat, wordt er een balans gevonden waarin wordt gehandeld en geïnvesteerd. Een goed voorbeeld hiervan is Siemens, één van de meest gedreven tegenstanders van een Brexit en zeer expliciet in de consequenties voor hun Britse investeringen mocht het referendum uitlopen op een Leave en dus veel onzekerheid over de relatie tussen de Britten en de EU. Half juli echter vermeldt Siemens ceo Joe Kaeser dat het bedrijf in de UK is “for the long term”3 . Hij maant de Prime Minister tot snelheid in het opstellen van een (handels)visie om zo onzekerheid, en dus bevriezing van investeringen, zo rap mogelijk van de baan te krijgen.

 

Kortom, de huidige situatie waarin de UK zich opmaakt om in mindere of meerdere mate afstand te nemen van de EU, creëert een heel nieuw speelveld, waarin ook de spelregels zullen veranderen. Hoe het speelveld eruit komt te zien en hoe de regels geschreven zullen worden, is nog koffiedik kijken. Hierdoor wordt het voor bedrijven een heel spannende tijd, waarin het maximale wordt gevraagd van de creativiteit, uithoudingsvermogen en aanpassingsvermogen van bedrijven. Op JBR kunt u een beroep doen om mee te denken over uw specifieke situatie, waarin we kunnen duiden waar voor u de mogelijkheden en de risico’s liggen in deze nieuwe wereld.

 

Margo Blikman, Consultant research

 

1: Tens of thousands of jobs will go’ in the City if UK leaves EU – http://www.ft.com/cms/s/0/868345d8-1607-11e6-b197-a4af20d5575e.html?siteedition=intl#axzz4DbwX9ssM:

2: Brexit zorgt voor kapitaalvlucht – http://www.telegraaf.nl/buitenland/25954165/___Brexit_zorgt_voor_kapitaalvlucht___.html

3: Siemens backs away from Brexit warnings –  http://www.ft.com/cms/s/0/4529f98c-4786-11e6-8d68-72e9211e86ab.html#axzz4EB8vfZKK