U KUNT ONS BEREIKEN VIA EMAIL EN TELEFOON

NL | EN

Onze Actualiteiten

Circulaire economie als alternatief voor ontmanteling olieplatformen

15 maart 2016

De komende jaren moeten circa 250 boorplatformen verspreid over de Europese wateren ontmanteld worden, bij elkaar goed voor zo’n honderd Eiffeltorens aan staal. Oliebedrijven staan niet te springen om de kosten voor deze grootschalige transformatieprojecten – die tegen 2040 kunnen oplopen tot zo’n $60 miljard – op zich te nemen. Hierdoor dreigt een patstelling te ontstaan – het principe van de circulaire economie kan bij dit complexe vraagstuk mogelijk uitkomst bieden.

Tussen Groot-Britannië, Noorwegen, Denemarken en Nederland liggen vandaag de dag ruim 1.400 offshore installaties, waarvan inmiddels zo’n 30% stilligt. Vooral in de Noordzee, waar de afgelopen decennia langer dan elders offshore naar olie- en gas is geboord, ligt een groot gedeelte van deze platformen stil, meestal het gevolg van lage olieprijzen waardoor de installaties onvoldoende rendabel zijn. Wanneer olieplatformen stil komen te liggen, is volgens internationale regelgeving de ontmanteling van deze platformen (in vaktermen ‘decomissioning’) in veel gevallen een verplichting. De verantwoordelijkheid voor het ontmantelen van platformen ligt bij de olie- en gasmaatschappijen, die hiervoor miljarden euro’s dienen te investeren. Daar zitten zij – zeker gezien de ontwikkelingen binnen het huidige marktlandschap – niet op te wachten.

 

Bekijk volledige artikel